Hoe irriteer je een puber? – Door adem te halen

Jaja die kennen we nou wel eens. En dat is niet voor niks.

Er is niet veel nodig om een puber te irriteren. En ook niet om een puber-ouder op de kast te krijgen, wees eerlijk.
He is bij tijden een rete-ondankbare ‘baan’, het opvoeden van een puber.

Je houdt zo enorm veel van ze en die liefde kan je nauwelijks kwijt, laat staan dat je die op een begrijpelijke manier terug krijgt. Knuffels worden minder, je bent minder nodig:

“Mama zet mij hier maar af.”
“Maar ik kan je toch wel even helemaal naar schoo-“
“MAMA ZET MIJ HIER MAAR AF!!!”


Je krijgt vaak stank voor dank. Soms letterlijk, want dat stinkende wasgoed, de schimmelende etenswaren, puberzweet…

En dan kunnen we heel lang de wijste zijn, maar we zijn ook maar mens, met onze eigen kwetsbaarheden, dus op een gegeven moment ga je terugpuberen.

Je vat veel meer negatief en persoonlijk op. Praat je puber niet al te blij? Jij voelt het al gauw als een snauw tegen jou. Terwijl hij moe is en honger heeft, meer niet, en geen seconde nadenkt over jouw gevoelens. En daar erger je je dan vervolgens ook weer aan, hij moet potverdorie leren aan de gevoelens van anderen te denken!!!

Ja. Dat moet jij hem leren. Maar je geduld is op, je bent net wat te vaak op je ziel getrapt en dus wordt je nu zelf meegesleurd in de draaikolk der emotionele uitbarstingen.

Kan gebeuren. Hebben we allemaal.

Maar met een kind in de puberteit is het soms heel lastig om de sfeer in huis weer om te keren. En ja, dat moet jíj doen. Jij bent hier de volwassene. Het is aan jou om voor te doen hoe je weer uit zo’n spiraal komt.

En weet je wat een begin is?

Tijd voor jezelf nemen.
Letterlijk uit de negativiteit stappen.
Afstand nemen en het grote geheel zien in plaats van de kleine irritante details.

Dat is het begin. Wil je meer weten over hoe je omgaat met (veel) ruzie thuis en hoe je de sfeer in huis weer bij kunt stellen?

Doe mee met mijn gratis online lezing op 23 mei om 20:00:

‘Pubers en Ruzie’

Opgeven en meer info kan hier
En als je dit later dan 23 mei 2024 leest, stuur me een mailtje, dan krijg je de ausio-opname en de presentatie van me in je mail. Kun je alsnog leren hoe je minder ruzie en gezeik in huis krijgt.

 

Pin It on Pinterest