Angst is te overwinnen

Er was eens een jongetje dat zijn kaken stijf op elkaar hield en volledig in paniek raakte toen de tandarts een verdovingsprik wilde geven.

Hij wilde wel, maar zijn hele lijf verstrakte. Dus dat ging echt niet.

Volgende week maar een nieuwe afspraak, dan.

Maar HOE ging het jongetje de baas worden over zijn lijf? Hoe ging het dan over maar een week wel lukken???

Eerst vertelde zijn moeder hem dat het okee was om bang te zijn voor pijn. Dat hij een slim lijf had dat hem beschermde tegen scherpe dingen. Heel goed!!! Alleen niet altijd handig en niet altijd nodig.

Toen bedachten ze samen een plan om zijn lijf te laten weten dat okee was om bang te zijn en ook okee om het toch te laten gebeuren.

Eerst maar eens met een wattenstaafje. Dat was zacht, niet scherp. En toch vlogen de kaken weer op slot. De moeder en het jongetje konden wellachen om dat slimme lichaam.

Dan maar alleen het wattenstaafje in je mond zonder wat aan te raken. Okee. Dat lukte. En even later mochten ze ook het tandvleesaanraken met het wattenstaafje.

Dit werd herhaald, later, met een scherp stokje dat het jongetje zelf had gezocht, en later een tandenstoker. Af en toe schoot het lichaam weer in de bevries stand en dan gingen ze weer een stapje terug tot de mond weer open ging.

Uiteindelijk, de avond voor de nieuwe afspraak, lukte het het jongetje om toe te staan dat zijn moeder een spelt drie tellen tegen zijn tandvlees drukte. Wow!!! Wat knap binnen een week!!!

Het jongetje had een kado uitgezocht voor als het zou lukken. Hij en zijn moeder spraken af dat hij daar een deel sowieso van mocht hebben als ze de volgende dag gewoon gingen. Als het zou lukken mocht hij het hele kado en anders kreeg hij het de keer er op. Voor hij tachtig was zou die tand er toch wel eens uit zijn.

De tandartsdag brak aan. De jongen en zijn moeder moesten heel lang wachten voor ze aan de beurt waren. Gelukkig wisten ze relaxed en kalm te blijven. Als het lukte, top! En zo niet, dan waren ze in elk geval een heel eind verder dan vorige week en dan kwamen zo nog wel een keer terug.

En toen mochten ze naar binnen. De jongen ging lachend op de stoel liggen. De moeder deed voor aam de tandarts hoe ze hadden geoefend (ze hadden het wattenstaafje en de tandenstoker meegenomen). Dus het jongetje had zijn mond al een paar keer relaxed open gedaan op de stoel. En toen de tandarts ging prikken was hij heel bang, maar zijn lijfje ging niet meer op slot. Prikje gezet, tandje getrokken HE DID IT!!!

Hij had controle over zijn angst. Het was absoluut niet leuk en hij zal altijd bang zijn voor prikjes.

En moeder en zoon weten nu hoe ze daar aan kunnen wennen en oefenen.

Ze waren na afloop enorm trots op zichzelf en op elkaar!!!!


En zo werkt het met sommige angsten. Binnen een week kan je al veel meer controle hebben over je paniek. Niet dat het dan over is, maar je bent een heel eind verder!

Heb jij een zoon of dochter met faalangst? Neem contact op en laat hem of haar niet langer aanklooien! Er is in korte tijd heel vee mogelijk!!

https://www.sterknaarschool.nl/gratis-sessie/

Zelf met je puber aan de slag? – Gratis eDOEbook

Rollende Ogen en
Slaande Deuren

Drie oefeningen om weer lekker in contact te komen met je pittige pubermeid

  • Vaker weer samen lachen
  • Echt luisteren en
  • Echt gehoord worden
  • Meer samen in plaats van ‘zoek het uit’

DRIE GRATIS OEFENINGEN om voor meer contact en meer lol!

BONUS: gratis regelmatig tips en leuke ideeën ontvangen.
(uitschrijven kan altijd!)

 

Pin It on Pinterest