Pubers en motivatie 

MAM ik doe het STRAKS!

Tuurlijk. Dat gaat vast echt gebeuren… Moet je ze nou toch weer aan hun kop gaan zeiken? Hoe zit dat dan met zelfstandigheid en snappen ze nou echt niet dat het om hun toekomst, hun geluk gaat?! – ZUCHT

En weet je, ook ik ben vaak totaal niet gemotiveerd. Om te gaan sporten, om die chocola te laten staan, of cake of dat extra plakje kaas. Ik ben totaal ongemotiveerd om de kattenbak te verschonen of de bedden of eigenlijk ook maar iets in het huishouden te doen…. komt morgen wel.

Laatst liep ik met de hond en bedacht me dat voor mij en veel jongeren de motivatie echt met een diepe vette weerhaak in je systeem moet zitten en dat je daar je meest basale emoties voor aan moet spreken.

Ik gebruik mijn jaloezie en ‘ik zal hen eens wat laten zien!!!’ om te blijven sporten en te stoppen met snoepen. Op zich emoties die het label ‘niet okee’ hebben, wraak, jaloezie, woede… dat zijn de gevoelens en gedachtes die je systeem aardig kunnen vergiftigen. 

En nu, omdat ik me echt vet gekwets en gedumt voelde, ben ik mooi weer in staat om elke dag 5km te lopen en ben ik weer netjes terug in maat 44. 

Bij jongeren wordt vaak gekeken naar ‘Wat wil je wél in je toekomst’ als een soort van intrinsieke motivatie stimulans. Mijn toevoeging: Wat is je toekomstbeeld from hell? Stel dat je door ging met klooien, uistellen, wat dan? 

Of dus, kijk eens naar je ‘laagste’ emoties. Hoe kun je die inzetten om jezelf een schop onder de kont te geven? Je voelt ze toch wel, al doe je net zo hard je best om wijs en liefdevol in het leven te staan.

Prima, okee, zo lang je ziet dat er in zwelgen niets op gaat lossen, pak ze er bij en gebruik ze om iedereen eens even flink te laten voelen wat je in je mars hebt!

Veel plezier!

XFem

 

Zelf met je puber aan de slag? – Gratis eDOEbook

Rollende Ogen en
Slaande Deuren

Drie oefeningen om weer lekker in contact te komen met je pittige pubermeid

  • Vaker weer samen lachen
  • Echt luisteren en
  • Echt gehoord worden
  • Meer samen in plaats van ‘zoek het uit’

DRIE GRATIS OEFENINGEN om voor meer contact en meer lol!

BONUS: gratis regelmatig tips en leuke ideeën ontvangen.
(uitschrijven kan altijd!)

 

Pin It on Pinterest