“Wat je aandacht geeft groeit”

Hier heb ik negatief bewijs voor! Let op, het is me gelukt ooit om een cactus zo weinig aandacht te geven dat hij uitdroogde en verpulverde. 

En positief bewijs: Mijn Aloë Vera deed maar nooit wat ik wilde, maar ik ben hem/haar blijven vertroetelen en nu heeft ‘ie (of zij) ineens een bak vol jonkies 🙂 Leuk hè?

Maar goed, dit gaat hier, met mijn pubermeiden, heel erg vaak meestal over gedachtes. 

Stel, je bent een jonge meid en je voelt je ‘minder dan de rest’. Stel dat je de hele tijd aandacht geeft aan gedachtes als ‘zie je wel, dat is weer mislukt’ ‘oh iedereen die me ziet denkt ‘wat een sufkop’ of ‘Niemand begrijpt me echt’ of weet ik veelwat voor grijze gedachtes. 

Wat voor dag heb je dan? Hoe voel je je? Wat straal je uit? Wat zeg je tegen anderen? Wat eet je? Wat doe je?

En stel dat je aandacht geeft (ja dat kost moed en moeite en het is geen hogere wiskunde verder) aan gedachtes als ‘Kijk waar ik vandaan kom, wow!’ of ‘Weer wat geleerd’ of ‘Morgen is er weer een dag’ of ‘Ik ben een mens tussen de mensen en hoef niet perfect te zijn’ of ‘Ik ben trots op wat ik wèl gedaan heb!’

Wat voor dag heb je dan? Hoe voel je je? Wat straal je uit? Wat zeg je tegen anderen? Wat eet je? Wat doe je?

Dat scheelt een slok op een borrel. En wat als je dan ook nog eens leert om überhaubt niet teveel aandacht aan je tekortkomingen te besteden? Zelfs niet door er neutraliserende gedachtes over te bedenken?

‘Okee, dan zijn er 100en mensen om me heen die beter en leuker en mooier en dunner zijn dan ik.’

‘Jammer dan dat ik te hard en te gemeen ben geweest.’

‘Pech dat ik geen 10.000 vrienden heb.’

So what?! Ik geef aandacht aan het feit dat ik die ene rotmaat eindelijk heb leren spelen, ik geef aandacht aan de avondzon die door de groene (onkruid)bladeren schijnt en ik geef aandacht aan dat ik me voor 80% aan mijn planning heb gehouden!

Jong daar wordt je leven echt heel relaxed van. En nogmaals, het kost dus Moed en Moeite, want we besteden automatisch ongeveer 70% van onze denkkracht aan ‘negatieve’  / potentiëel bedreigende situaties. That’s how we survive.

En ik wil ook niet zeggen dat je alle rottigheid rüksichtslos naast je neer moet leggen; er is ook nog zoiets als je lessen leren, verantwoordelijkheid nemen en sorry zeggen. Maar voor die dingen waar je niks meer aan kunt veranderen op dit moment?

Pfffffff. Let it GO! Je kunt niet ergens NIET aan denken, maar je kunt wèl bewust toffe gedachtes over anderen dingen gaan denken! 

Bijvoorbeeld aan roze olifanten die op hun kop in de vanillevla drijven. Maar je ziet ze niet, want…..

 Doei!!

XX

 

 

Zelf met je puber aan de slag? – Gratis eDOEbook

Rollende Ogen en
Slaande Deuren

Drie oefeningen om weer lekker in contact te komen met je pittige pubermeid

  • Vaker weer samen lachen
  • Echt luisteren en
  • Echt gehoord worden
  • Meer samen in plaats van ‘zoek het uit’

DRIE GRATIS OEFENINGEN om voor meer contact en meer lol!

BONUS: gratis regelmatig tips en leuke ideeën ontvangen.
(uitschrijven kan altijd!)

 

Pin It on Pinterest