Sterk naar school

Voor ouders

Hallo ouder van een bijzonder, prachtige puberdochter!

Zo’n meid met paarse haren, met haar kop boven het maaiveld, zo’n meid die ’te wijs is voor haar leeftijd’, een meid die in geen enkel hokje past en dat ook niet zou willen. Eentje die ambitie heeft, die actrice wil worden maar dan Echt, of topsporter is, of model.

Wat zijn ze heerlijk, prachtig en eigen.

En wat zou je ze af en toe graag achter het behang plakken. Of je tong tegen ze uitsteken. Of een vette sarcastische opmerking terug maken. Pubers…. Zucht. Maar dat doe je (meestal) niet, want ja. Volwassen en zo.

En ook, naast de bravoure, zie je haar kwetsbaarheid, haar twijfel.

Je ziet haar worstelen tussen ‘ik wil er ook bij willen horen’ en ‘ik doe wat ik wil’. Je ziet soms ook de blikken van anderen. Je hoort het soms aan iemands stem: ‘…. Moet ze niet gewoon even…?’ Och als iedereen elkaar nou eens in zijn waarde zou laten en als we nou eens met zijn allen blij zijn met alle verschillen in plaats van te gaan zeiken…

 En jij doet dat. Je ziet haar.

En je weet ook dat ze het moet gaan doen met de samenleving waarin we nu leven. En dus zijn er af en toe ook zorgen:

\

“Als ze maar niet vereenzaamt…”

\

“Hoe geef ik haar mee dat ze goed is zoals ze is?!”

\

“Oh als ze maar geen foute vrienden krijgt…”

\

“Hoe kan ik haar vertrouwen geven dat ze haar plek in de wereld wel vindt?”

\

“Wat nou als haar dromen niet lukken, wat dan?”

Wat kun je doen, als ouder?

Ik weet wel, als moeder en als dochter, dat kinderen een dingetje hebben met advies aannemen van hun ouders. Wij weten niks, de ouders van hun vriendinnen zijn veel chiller, we moeten niet zo zeiken over vroeger want nu gaat het er allemaal heel anders aan toe enzovoort. Soms hoor ik mezelf dit nog letterlijk denken als mijn moeder me advies geeft. Tumtiedum…

Dus, wat kun je doen? Lees in mijn gratis e-boek mijn drie gouden tips. Download deze hieronder.

En wat kan er verder nog?

Nou….. je hoeft het niet alleen te doen! Jij niet, en je dochter ook niet!

\

Hoe zou het zijn als ze meer vertrouwen kreeg in haar eigen kunnen en intuïtie?

\

Hoe zou het zijn als ze bewust haar keuzes maakt?

\

Zou het niet super zijn als je rustig om hulp zou kunnen vragen?

\

Hoe zou het zijn als ze echt leerde om te gaan met kritiek? Met teleurstelling?

\

Zou het niet heerlijk zijn als ze haar gevoelens beter onder woorden zou kunnen brengen?

\

Hoe zou het zijn als jij kon vertrouwen op haar moed, haar wijsheid en haar veerkracht?

“Nou dat lijkt me maar niks… veerkracht? Waar is dat nou weer voor nodig.”

Ja, wie wil al het bovenstaande nou niet voor zijn/haar kind?! Beetje duffe vragen, dus. En en en sommige kinderen hebben het nog ietsje harder nodig dan andere kinderen.

Voor deze kinderen ren ik. Voor de kinderen die de wereld kleur geven, die buiten de gebaande paden treden, die weten wat ze willen en zich niet door ‘de maatschappij’ aan banden laten leggen. Zij zijn het die de toekomst zullen maken of breken, en voor hen heb ik deze training gemaakt.

Tijdens deze pubermeiden trainingen zie ik de meiden voor mijn ogen groeien en zich bewust worden van hun eigen wijsheid en kracht.  Ik zie hoe ze leren vallen en weer opstaan, hoe ze buigen in de storm, maar als die weer voorbijgetrokken is, net zo hard weer terug veren. En omdat ik tijdens elke training ook een aantal sessies met jou, haar moeder, doe, zie ik hoe jullie weer samen lachen en dat er weer ruimte en lucht komt voor echt samenzijn. De ouder-sessies zijn onmisbaar, want als je dochter nieuwe dingen leert en jij blijft in oude patronen hangen, nou ja. Dan kun je je geld en tijd beter door de wc spoelen.

En niet omdat je nu geen top-ouder bent, dus, hè? Daar heeft het niks mee te maken. Maar hoe kun je je kind steunen tijdens haar groeiproces als je geen idee hebt wat er speelt en waar ze doorheen gaat? Dus moet je zelf ook aan de bak en een gedeelte van de training ook zelf ervaren.

Wat een moeder soms niet lukt, lukt een ervaren, liefdevolle, oordeelloze en toch er-geen-doekjes-omwindende buitenstaander wel. Niet omdat je het als moeder niet goed genoeg doet, integendeel, maar omdat jouw liefde onvoorwaardelijk is en je dus als oefenmateriaal wordt gebruikt door je dochter. Dat ze zich tegen jou en je adviezen verzet is juist een compliment. Dus jouw goedbedoelde adviezen gaan het ene oor in en het andere oor uit. Jouw levenswijsheid vindt helaas geen grond bij je prachtkind. Je kunt praten als Brugman; het heeft weinig zin.

Maar wat dan wel?

 

Samen even sparren

Gratis 30 minuten persoonlijk gesprek

Blijf niet alleen worstelen als ik iets voor je kan doen, daar ben ik voor! Wil je graag persoonlijke tips om jullie dagelijks leven wat soepeler te laten verlopen, vu dan onderstaand formulier in.

Aanvraag advies gesprek

10 + 2 =

LET OP: nadat je op verzend hebt geklikt kom je op een vragenformulier. Vul dit in; dan kunnen we tijdens ons gesprek gericht te werk gaan. Dank!

Sterk naar school - Femke Wester - femke@sterknaarschool.nl - 06 43714150

Pin It on Pinterest